Allt om fotboll

soccer

Fotboll, annars känd som fotboll eller föreningsfotboll, är en gruppmatch som spelas mellan två motståndarlag om elva spelare, oftast framför ett mål. Den spelas av cirka 250 miljoner människor i mer än 200 olika länder och territorier, vilket gör den till världens överlägset största sport. Det är en mångkulturell sport, som har gjort det enormt populärt i länder runt om i världen som är övervägande muslimska. Även USA har haft en amerikansk fotbollsliga, National Football League, sedan 1920. Det har även gjort sin väg till Kanada, där det har varit en stor hit i den kanadensiska Football League och har en hängiven följande.

Fotboll är ett lagspel och alla lag i ett spel är baserade på ett specifikt lag, men spelet är ungefär som en fotbollsmatch, förutom att det inte innebär att sparka bollen. Det finns ingen tackling inblandade och spelare använder sina fötter, händer, eller båda för att spela. Varje lag försöker attackera eller försvara sin motståndares mål med hjälp av olika färdigheter och taktik.

Rolig och galen fakta om fotboll

En annan viktig aspekt av fotboll är poängsystemet och även om vissa länder har en liga baserad på antalet mål ett lag gör, är den vanligaste slutet av säsongen, när det bästa laget vinner ligan och tilldelas mästerskapet trofé. Vinnaren får en guld- eller silverpokal. Det fungerar också som ett sätt att visa stolthet i landslaget, särskilt när det vinner en turnering eller mästerskap.

Fotboll skiljer sig från andra spel i att det inte finns något område att sparka. Istället handlar det om att springa, passera, sparka och dribbla. Det finns mycket få regler som styr spelet fotboll. En sak som de har är en regel om fouls. Fouls tillåts inte skada motståndaren eller motståndarnas lagmedlemmar och är föremål för en matchs avstängning, beroende på hur allvarlig foulen är.

Det finns också olika regler som styr spelet fotboll. De vanligaste är de “gula och röda” korten. Gula kort ges ut för fouls som begåtts under ett spel medan röda kort är för allvarliga brott, eller tjänstefel av laget eller spelaren. Dessa är vanligtvis verkställas av en domare, som placerar en boll i spel och meddelar att publiken, i antingen spanska eller engelska, “Hasta la vista”.

Allt om fotboll

En annan regel som styr spelet fotboll är offsideregeln. Offsideregeln säger att spelare som inte startar bollen från försvarslinjen innan motståndarlagets lag går in i spelplanen anses vara offside. Spelare kan vara offside även om de kommer in på spelplanen, men först när de har kommit in på planen. De straffas omedelbart för offside genom att tvingas lämna spelplanen utan bollen innan bollen sätts i spel. Detta upprätthålls hela tiden.

Förutom de många olika regler som styr spelet fotboll, det finns flera andra unika aspekter av sporten också. Vissa länder har regler som begränsar bäran av skyddande huvudbonader. Spelet fotboll spelas inte på naturligt gräs, så spelarna måste kunna öva på konstgräs samt öva bär skyddsutrustning.

De amerikanska professionella ligorna och europeiska professionella ligorna har båda divisioner av lag och spelare i olika åldrar. Åldersfördelningen i USA bygger på en spelares förmåga att prestera och den erfarenhet han eller hon har i spelet. Ju högre förmåga, desto äldre en spelare beaktas. Många professionella ligor har lag av senior- och ungdomslag, där varje lag består av spelare från en viss ålders- och förmågasnivå.

Fotboll spelades ursprungligen i high school, som en kombination av baseball och fotboll. Nu har high school och college fotboll blivit så populär att professionella lag har börjat växa upp. i både gymnasier och högskolor. Dessa lag, som konkurrerar i högstadium- och högskolafotbollmästerskapen, konkurrerar mot varje annan och medborgarefotbollsmästare för medborgaremästerskapet. Dessa lag har blivit så populära att många människor ser dem som sporthjältar, som fotbollsspelare.

Professionella fotbollslag har sina egna uniformer, logotyper och maskotar. Färger och logotyper professionella lag kan ses på skjortor, shorts, byxor, hjälmar och shorts, samt tröjor och uniformer av dem som spelar i National Football League. Många spelare bär dessa typer av fotboll redskap för att visa stöd för sina favoritlag.